Collegiaal nieuws
Nieuws voor artsen
 
11 september 2018

Geachte ,

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van zorg, innovatie en onderzoek van het UMC Utrecht: o.a. intensieve samenwerking met Diakonessenhuis voor MDL-zorg, huisarts Dorien Zwart over incidenten, webinar gezonde voeding, onderzoek bij prematuren en nodigen we u van harte uit voor het symposium van het Hart- en vaatcentrum. Mist u onderwerpen? Wij horen het graag.

Medicijnen

Versterking team dermatologen

De zorg voor patiënten met allergologische aandoeningen in het UMC Utrecht wordt al vele jaren verricht door enthousiaste dermatologen vanuit de afdeling dermatologie & allergologie. Voor nóg betere zorg voor patiënten met allergologische aandoening, versterkt sinds 1 september internist-allergoloog klinisch immunoloog dr. Marloes Heijstek het team van dermatologen.

Lees meer >

Specialisten Hart en vaatcentrum

Eén voordeur voor MDL-zorg

'Dichtbij als het kan, specialistisch als nodig is', dat is de noemer waaronder het UMC Utrecht en het Diakonessenhuis een intensievere samenwerking zijn aangegaan op het gebied van maag-, darm- en leverziekten. Nederland kent ongeveer twee miljoen buikpatiënten. De verwachting is dat dit aantal verder zal toenemen, zodat er druk op de toegangstijden ontstaat. 

Lees meer >

Teleconsult cardiometabool

Cardiometabool teleconsult

Cardiometabole aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, chronische nierschade, diabetes, hypertensie en obesitas, komen vaak gezamenlijk voor en hebben gemeenschappelijke risicofactoren. Slechts zelden heeft een patiënt maar één diagnose. De zorg voor deze patiënten is vaak gefragmenteerd en aandoeningen worden veelal niet in samenhang behandeld. Zorgverleners in de eerste lijn hebben in toenemende mate te maken met deze complexe zorg, waardoor er steeds meer behoefte is aan overleg met een specialist. Met cardiometabole teleconsultatie biedt het UMC Utrecht nu één aanspreekpunt voor alle vragen over cardiometabole aandoeningen in de volle breedte.

Lees meer >

Jongetje

Verkeerde post ontvangen?

Het kan helaas voorkomen dat u post ontvangt voor een patiënt die niet meer bij uw praktijk is ingeschreven. Voor een juiste afwikkeling willen we u vragen de brief te retourneren naar: UMC Utrecht, centrale inschrijving, huispostnummer G01.719, postbus 85500, 3508 GA Utrecht. Indien de nieuwe huisarts bekend is dan horen we het graag. Wij verwerken de gegevens dan in ons ziekenhuisinformatiesysteem.

Dorien Zwart - buiten

"Enige constante in keten is patiënt"

Niet weten dat je patiënt diabetes heeft, terwijl dit wel bekend is bij de huisarts. Of uitdrogingsverschijnselen bij een patiënt door onopgemerkt gebruik van twee soorten plaspillen. Dit zijn voorbeelden van transmurale incidenten: incidenten door gebrekkige overdracht in de zorgketen. “De enige constante in deze keten is de patiënt”, zegt Dorien Zwart, senioronderzoeker kwaliteit en patiëntveiligheid huisartsgeneeskunde en praktiserend huisarts. Zij deed onderzoek naar transmurale incidenten.

Lees meer >

Gezonde voeding

Webinar over gezonde voeding

De beste behandeling van veel ziekten is het voorkómen ervan. Een gezonde leefstijl kan de kwaliteit van leven positief beïnvloeden en de kans op ziekten verminderen. De kans op het krijgen van hart- en vaatziekten wordt voor een groot deel door een (on)gezonde leefstijl bepaald. (Gezonde) voeding is een belangrijke leefstijlfactor. In de webinar gezonde voeding en hart- en vaatziekten vertellen internist-vasculair geneeskundige Frank Visseren en diëtist Nicole Broekman over risicofactoren voor hart- en vaatziekten: cholesterol, vetten, hoge bloeddruk en zout.

Manon Benders

"Het leven begint al in de buik"

Ik wist al vroeg in het tweede jaar van mijn studie geneeskunde dat ik neonatoloog wilde worden”, vertelt hoogleraar Manon Benders. “Toen mocht ik mee naar een bevalling van een tweeling van zesentwintig weken. Dit vond ik zo fascinerend dat ik dacht: dít werk wil ik doen. Ik was geïnteresseerd in de breinontwikkeling van pasgeborenen met een moeilijke of te vroege start. Sinds 2015 is Benders hoogleraar neonatologie en onderzoekt zij, als onderdeel van het grootschalige YOUth Onderzoek in de provincie Utrecht, de hersenen van baby’s vóór de geboorte. “Het leven begint namelijk niet bij de geboorte, het kindje leeft en ontwikkelt zich al in de buik.”

Lees meer >

Symposium Hart- en vaatcentrum

Symposium Hart- en vaatcentrum

Graag nodigen wij u uit voor het symposium Hart- en vaatcentrum: impact van preventie en innovatieve zorg op vrijdag 30 november. In het eerste gedeelte van de middag laten onze medisch specialisten u de nieuwste onderzoeksresultaten op hart- en vaatgebied zien. Het tweede deel richt zich op de opening van de nieuwe multidisciplinaire polikliniek Hart- en vaatcentrum, waar verschillende specialisten patiënten de best mogelijke zorg en service bieden. Meer informatie over het symposium vindt u op de website. U kunt zich hier ook inschrijven.

Lees meer >

Het UMC Utrecht brengt ook de nieuwsbrief Huisartsgeneeskunde uit.

Wilt u meer meer weten over de afdelingen en specialisten van het UMC Utrecht? Bekijkt u dan de speciale pagina voor professionals op de website.

Voor intercollegiaal contact kunt u contact opnemen via het centraal verwijzersnummer 0800 - 8099 of via Siilo. Een transmuraal incident melden kan digitaal via TIM.

Hebt u vragen?

Annelot Swierenga, relatiebeheerder verwijzers
088 - 755 5087, A.Swierenga@umcutrecht.nl

 

 

KENTICO_NEWSLETTER_NO_DISCLAIMER