Collegiaal nieuws
Nieuws voor artsen
 
22 januari 2019

Geachte ,

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van zorg, innovatie en onderzoek van het UMC Utrecht. Dit keer: Centrum voor Ontwikkelingsachterstand, neurochirurg Van Eijsden over ziekte, film over 22q11, snel duidelijkheid bij Raynaudhandige tools, psychiater Wiepke Cahn met Lijf&Leven, het ILD-team en de agenda. Mist u onderwerpen? Wij horen het graag.

Ontwikkelingsachterstand

Centrum voor Ontwikkelingsachterstand

De huisarts kan kinderen met een ontwikkelingsachterstand vanaf nu direct doorverwijzen naar het Centrum voor Ontwikkelingsachterstand in het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht. Dit centrum biedt snel de juiste diagnostiek en zorg op de juiste plaats. Om dat te bereiken, zijn er drie belangrijke uitgangspunten: genetische vroegdiagnostiek, multidisciplinaire samenwerking en coördinatie van zorg. In de video vertellen ouders en specialisten hierover.

Lees meer >

Pieter van Eijsden

"Zie ziekte als onderdeel van het leven"

Neurochirurg Pieter van Eijsden pleit voor een andere benadering van patiënten. “Ik zie een ziekte als onderdeel van een compleet levensverhaal en wil mijn patiënten stimuleren daarover na te denken. De medische mogelijkheden zijn vaak fantastisch, maar bieden ze ook extra levenskwaliteit? Die afweging maak ik telkens weer samen met mijn patiënten en hun omgeving.”  

Lees meer >

Michiel Houben

22Q11: op één na grootste syndroom 

Eén op de 2000 mensen wordt geboren met het 22Q11.2 deletiesyndroom, een afwijking in het DNA. Na het Downsyndroom is 22q11 het meest voorkomende syndroom van Nederland maar nog onbekend. Kinderarts Michiel Houben wijst op een aantal veel voorkomende kenmerken: “Lange gezichten komen vaak voor, net als lange vingers. Ook oren die laag op het gezicht staan, een opvallende vorm van de neus, een kleine mond en amandelvormige ogen kunnen indicatoren zijn.” Onlangs is een informatieve film over het syndroom gemaakt. Op de website leest u meer over de polikliniek 22Q11.2.
 

Raynaud fenomeen

Snelle beoordeling en advies bij Raynaud

Mensen met een Raynaud fenomeen kunnen nu snel terecht op de polikliniek reumatologie en klinische immunologie voor beoordeling en advies. “Wij willen mensen sneller duidelijkheid geven of zij primair of secundair Raynaud hebben en onderliggende oorzaken van een Raynaud fenomeen eerder opsporen”, aldus Julia Spierings, reumatoloog in het UMC Utrecht.

Lees meer >

U-Prevent

Drie handige tools voor arts en patiënt

Met de online calculator U-Prevent kunt u het risico op hart- en vaatziekten en het levenslange behandeleffect bij individuele patiënten berekenen.
In de webinar Vaccineren lichten specialisten het rijksvaccinatieprogramma toe, wat vaccinaties doen en behandelen zij de vraag of vaccinaties gevaarlijk zijn.
Patiënten krijgen met de e-module Leven na een hartinfarct meer inzicht in het hartinfarct en de herstelperiode na het hartinfarct.

Wiepke Cahn

Gezonder lichaam voor psychiatrische patiënt

Lichamelijke én psychische aandoeningen vormen vaak één geheel en kunnen van invloed zijn op elkaar. Patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening zoals schizofrenie, bipolaire stoornis of depressie leven gemiddeld 15-20 jaar korter dan de algemene bevolking. Ook heeft deze groep 70% kans op lichamelijke problemen. Hart- en vaatziekten, diabetes, COPD en darm- en nierziekten komen vaak voor. Het werkt ook andersom: patiënten met een ernstige lichamelijke aandoening hebben ongeveer 30% kans om ook een psychiatrische aandoening te krijgen. Psychiater Wiepke Cahn vertelt in EenVandaag over het zorgprogramma Lijf & Leven voor patiënten die zowel psychiatrische als somatische klachten hebben.

Lees meer >

Longen

 

Expertise en ervaring met ILD

De polikliniek interstitiële longziekten (ILD) heeft inmiddels jarenlange ervaring met systeemziekten gerelateerde longaandoeningen en sarcoïdose. Het team bestaat uit: Prof. Dr. Jan Grutters, Mareye Voortman, Dieuwertje Ruigrok en Inge Ewijk-Hagenaar. Om onherstelbare schade (proberen) te voorkomen, is het belangrijk patiënten met verdenking op een interstitiële longziekte of sarcoïdose door te sturen naar een gespecialiseerde polikliniek zoals bij het UMC Utrecht. Na het eerste polibezoek vinden meestal nog aanvullende onderzoeken plaats, waarna de resultaten in een multidisciplinair overleg worden besproken met een radioloog, patholoog, longarts, reumatoloog/immunoloog en zo nodig andere betrokken specialisten (neuroloog, cardioloog).

Lees meer >

Symposium Hart- en vaatcentrum

Agenda

29 jan       Publiekslezing Slokdarmkanker
31 jan       Kindercardiologie symposium Tetralogy van Fallot
12 feb       Publiekslezing Kanker en erfelijkheid
14 feb       Nederlands CF symposium
28 feb       Idiopathic scoliosis symposium 
12 mrt       Psychosociale zorg voor mensen met SMA
5 april       Symposium Kinderallergologie 

 

Het UMC Utrecht brengt ook de nieuwsbrief Huisartsgeneeskunde uit.

Wilt u meer meer weten over de afdelingen en specialisten van het UMC Utrecht? Bekijkt u dan de speciale pagina voor professionals op de website.

Voor intercollegiaal contact kunt u contact opnemen via het centraal verwijzersnummer 0800 - 8099 of via Siilo. Een transmuraal incident melden kan digitaal via TIM.

Hebt u vragen?

Annelot Swierenga, relatiebeheerder verwijzers
088 - 755 5087, A.Swierenga@umcutrecht.nl

 

 

KENTICO_NEWSLETTER_NO_DISCLAIMER