Collegiaal nieuws
Nieuws voor artsen
 
16 april 2019

Geachte ,

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van zorg, innovatie en onderzoek van het UMC Utrecht. Dit keer: een nieuw kennisplatform bloedstollingsstoornis, de orthopedisch chirurg licht de artrosebehandelingen toe, de speciale Hart- en vaatdag voor patiënten, longartsen vertellen over immunotherapie, onderzoek naar zitgedrag en beroerte, de oncologisch chirurg over gezamenlijke borstkankerzorg, de huisarts nauwer betrokken bij kankerzorg en de agenda. Mist u onderwerpen? Wij horen het graag.

Ontwikkelingsachterstand

Kennisplatform bloedstollingsstoornis

Het Nederlands Zorgnetwerk voor Vrouwen met een Stollingsstoornis (NZVS) heeft een online kennisplatform voor huisartsen en andere zorgverleners ontwikkeld met een praktische symptomenchecker. “Maar liefst één op de vijf vrouwen die naar de gynaecoloog wordt verwezen met hevig bloedverlies tijdens de menstruatie heeft een onderliggende stollingsstoornis,“ zegt internist-hematoloog Karin van Galen.

Lees meer >

Roel Custers

"Behandel artrose zo vroeg mogelijk"

Ongeveer 1,4 miljoen Nederlanders hebben last van artrose in één of meerdere gewrichten maar vooral in de knie. Deze vermindering van kraakbeen rondom het kniegewricht heeft nogal vervelende gevolgen voor patiënten: iedere beweging doet ze pijn. Orthopedisch chirurg Roel Custers pleit vooral voor meer preventie. “Voldoende beweging en het tegengaan van overgewicht helpt in het voorkomen van knie-artrose. En als artrose toch ontstaat, is zo vroeg mogelijk behandelen effectief om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt.” Hij licht de laatste ontwikkelingen toe. 

Lees meer >

Hart- en vaatdag 2019

Hart- en vaatdag: preventief actief 

Laat uw patiënten en hun naasten de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hart- en vaatziekten ontdekken, presentaties en beweegworkshops volgen en de informatiemarkt bezoeken tijdens de Hart- en vaatdag op zaterdag 22 juni in Utrecht. Hierin staat het thema ‘Preventief actief’ centraal. Cardioloog Steven Chamuleau vraagt hiervoor uw medewerking: film.

Lees meer >

Longafdeling

Immunotherapie bij longkanker

Voor longkankerpatiënten zijn veel nieuwe behandelmogelijkheden. Eén van deze behandelingen is immunotherapie, waarvoor 80% van de patiënten met longkanker in aanmerking komt. De belangrijkste voordelen voor de patiënt, ten opzichte van de traditionele chemotherapie, zijn minder bijwerkingen met een groter overlevingsperspectief. De behandelingen zijn op de onlangs geopende dagbehandeling van de afdeling longziekten. In de video vertellen longarts Anne van Lindert en verpleegkundig specialist Janneke van de Stap over immunotherapie in het UMC Utrecht. Het longoncologisch team bestaat verder uit longarts Margriet Stellingwerf, een longarts in opleiding en verpleegkundig specialist i.o. Jola de Leede.

Zittende man

Minder zitten kan beroerte voorkomen

“Mensen die veel zitten hebben veertig procent meer kans binnen drie jaar na hun beroerte te overlijden. Het zitgedrag is met name schadelijk wanneer dit meer is dan tien uur per dag, in lange onafgebroken periodes en in combinatie met weinig lichamelijke activiteit. Na een beroerte blijft bewegen net zo belangrijk. Dat helpt nieuwe ernstige beroertes voorkomen en men herstelt beter,” vertelt Martijn Pisters, onderzoeker bij het Hersencentrum. Hij onderzoekt wat de juiste nazorg is voor patiënten die een beroerte hebben gehad.

Lees meer >

Milan Richir

Gezamenlijke borstkankerzorg

Het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven is gespecialiseerd in borstkankerzorg en fungeert sinds april 2018 als extra operatielocatie van het UMC Utrecht. Een innovatiepoli is de volgende stap. Oncologisch chirurg Milan Richir: “Dankzij deze samenwerking kunnen we patiënten snel een datum voor hun operatie geven. Die zekerheid geeft rust.”

Lees meer >

Pijnstillers

 

Huisarts nauwer betrokken bij kankerzorg

Kankerpatiënten in de regio Utrecht kunnen tijdens hun behandeling gebruik maken van begeleiding door de eigen huisarts en een oncologisch geschoolde thuiszorgverpleegkundige. Dit helpt patiënten bij het maken van passende behandelkeuzes én voorkomt dat zij en hun huisarts elkaar tijdens de behandeling uit het oog verliezen. 

Lees meer >

Symposium Hart- en vaatcentrum

Agenda

14 mei       Kennisbijeenkomst blaaskanker(centrum)
22 juni       Hart- en vaatdag patiënten

Webinar kanker en erfelijkheid
PAO-H

Het UMC Utrecht brengt ook de nieuwsbrief Huisartsgeneeskunde uit.

Wilt u meer meer weten over de afdelingen en specialisten van het UMC Utrecht? Bekijkt u dan de speciale pagina voor professionals op de website.

Voor intercollegiaal contact kunt u contact opnemen via het centraal verwijzersnummer 0800 - 8099 of via Siilo. Een transmuraal incident melden kan digitaal via TIM.

Hebt u vragen?

Annelot Swierenga, relatiebeheerder verwijzers
088 - 755 5087, A.Swierenga@umcutrecht.nl

 

 

KENTICO_NEWSLETTER_NO_DISCLAIMER