Collegiaal nieuws
Nieuws voor artsen
 
9 juli 2019

Geachte ,

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van zorg, innovatie en onderzoek van het UMC Utrecht. Dit keer: rekentool U-Prevent, blog van de revalidatiearts, samenwerking urologische kankerzorg, onderzoek bij onverwacht overlijden, nazorg voor afbouw pijnstillers, echografische blaassensor en de agenda. Mist u onderwerpen? Wij horen het graag.

Frank Visseren

U-Prevent adviseert medicijnen op maat

‘We weten wat bij gemiddelde patiënten het gemiddelde effect is van bloeddruk- en cholesterolverlagers’, zegt internist en hoogleraar vasculaire geneeskunde Frank Visseren. ‘Maar de gemiddelde patiënt bestaat niet. Dus niet iedereen heeft evenveel baat bij de medicijnen. Zonde als je ze jarenlang onnodig slikt. Of – veel erger – als je met de juiste cholesterol- of bloeddrukbehandeling een hart- of herseninfarct had kunnen voorkomen.’ Voor artsen was het tot dusver onmogelijk om nauwkeurig in te schatten bij welke preventieve behandelingen een individuele patiënt de meeste baat heeft. Daarom ontwikkelden Frank Visseren en zijn collega’s U-Prevent, een website die een betrouwbare uitspraak doet over het individuele behandeleffect op basis van o.a. leeftijd, geslacht, bloeddruk, cholesterol, nierfunctie, diabetes en vaatziekte.
Lees meer >

Casper Koppenhagen

Valpoli? Valpolicella zult u bedoelen, dokter!

Blog van revalidatiearts Casper van Koppenhagen
Advertentie ‘Sportarts kerel? Volstrekt onzinnig, je zou in het weekend eens op de EHBO (voor de jonge lezers: de SEH) moeten komen. Het lijkt wel een aflevering van MASH (voor de jonge kijkers: Fortnite), de ene zwetende voetballer na de andere stinkende hockeyer strompelt hier binnen. En dan heb ik het nog niet over de wielrenners van middelbare leeftijd in veel te strakke pakkies, die hier vastgeplakt tegen een vrachtwagen worden binnengereden!’ Zo reageerde een chirurg in de jaren negentig tijdens een slopende haak-vasthoud-operatie nadat hij had gevraagd: ‘Zeg co, wat wil jij worden later als je klaar bent?’ en ik had geantwoord: ‘Sportarts’.
Lees meer >

Da Vinci operatierobot

Samenwerking bij urologische kankerzorg 

Sinds begin 2019 werken Meander Medisch Centrum, Tergooi en UMC Utrecht samen op het gebied van urologische kankerzorg. Door het bundelen van kennis en ervaring willen de drie ziekenhuizen gezamenlijk de zorg voor mensen met blaas-, nier- en prostaatkanker in de regio verbeteren.
Lees meer >

DNA onderzoek

Onderzoek bij onverwacht overlijden

In het geval van onverwacht overlijden bij personen tussen de 18-45 jaar is er een grote kans (25-33%) op een aangeboren of erfelijke hartziekte. Obductie en/of DNA onderzoek bij de overledene en eventueel screening van familieleden is erg belangrijk. Uiteraard kunt u plotseling overledenen die net buiten deze leeftijdsgrenzen vallen ook verwijzen. Arts-onderzoekers S.A. Groeneveld en L.J. Blom, cardioloog R.J. Hassink, patholoog A. Vink en klinisch geneticus A.F. Baas ontwikkelden een nieuw zorgpad voor diagnostiek na plotseling overlijden bij jonge mensen.
Lees meer >

Pijnstillers

Nazorg voor afbouw pijnstillers

Patiënten verblijven tegenwoordig na een operatie korter in het ziekenhuis. Om deze patiënten te begeleiden bij pijn en te ondersteunen in de afbouw van de pijnmedicatie na thuiskomst van een ingreep, is de postoperatieve pijn polikliniek geopend.
Lees meer >

Blaassensor

Echografische blaassensor

Zeker zes tot negen procent van de schoolgaande kinderen heeft dagelijks te maken met urine-incontinentie. De gevolgen op emotioneel vlak kunnen groot zijn, zoals schaamte of niet meer mee willen doen met spelen. Kinderuroloog Pieter Dik bedacht daarom de ‘SENS-U’ om deze kinderen te helpen. “Met echografie meet deze blaassensor het volume van de blaas. Wanneer het tijd is om te plassen, krijgen kind en ouder een seintje.” De Sens-U kan als hulpmiddel worden ingezet bij incontinentietrainingen. Verder onderzoek is nodig om de effectiviteit daadwerkelijk te kunnen bevestigen.
Lees meer >

Agenda

Agenda

18 sept      Publiekslezing Sepsis
7 okt          Mammasymposium
29 okt        Ketenavond oncologische revalidatie


PAO-H

Het UMC Utrecht brengt ook de nieuwsbrief Huisartsgeneeskunde uit.

Wilt u meer meer weten over de afdelingen en specialisten van het UMC Utrecht? Bekijkt u dan de speciale pagina voor professionals op de website.

Voor intercollegiaal contact kunt u contact opnemen via het centraal verwijzersnummer 0800 - 8099 of via Siilo. Een transmuraal incident melden kan digitaal via TIM.

Hebt u vragen?

Annelot Swierenga, relatiebeheerder verwijzers
088 - 755 5087, A.Swierenga@umcutrecht.nl

 

 

KENTICO_NEWSLETTER_NO_DISCLAIMER