Collegiaal nieuws
Nieuws voor artsen
 
12 november 2019

Geachte ,

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van zorg, innovatie en onderzoek van het UMC Utrecht. Dit keer: innovatieve 3D-geprinte wervelkolom, blog over levensloopgeneeskunde, patiënt en onderzoekers over de impact van RA, 60 jaar NVIC, de zalfapp voor patiënten, promotieonderzoeken naar TIA en dementie en de agenda. Mist u onderwerpen? Wij horen het graag.

Koen Willemsen

3D-geprinte wervelkolom

Een 16-jarige jongen en een vrouw van eind zestig met het risico op een dwarslaesie kunnen zich weer vrijelijk bewegen dankzij een op maat geprinte, titanium implantaat dat de wervels ondersteunt. In het UMC Utrecht heeft een team van ingenieurs, chirurgen en wetenschappers deze behandeling ontwikkeld. “Er ligt nu een blauwdruk klaar, zodat ook andere ziekenhuizen deze behandeling kunnen uitvoeren”, vertelt arts en 3D-print specialist Koen Willemsen. Deze behandeling en de blauwdruk zijn eerder gepubliceerd in ‘The Lancet’.
Lees meer >

Kors van der Ent

Levensloopgeneeskunde

Blog van kinderlongarts Kors van der Ent
Vorige week kwam er een mevrouw van een jaar of dertig in een rolstoel de poli oprijden. Kindje van een paar dagen oud in haar armen, een wat oudere dame duwde haar. Ze meldde zich bij de doktersassistente en vroeg: "Is dokter Van der Ent er ook?" De doktersassistenten van de poli kinderlongziekten in het WZK zijn super gastvrij en hebben echt een hart voor kinderen. Het antwoord was dan ook: "Ja natuurlijk mevrouw, hij heeft spreekuur. Hoe heet uw kindje?"
Lees meer >

Reumatologen

Impact reumatoïde artritis beperken  

 Moeilijk te behandelen reumatoïde artritis kan een grote impact hebben op het dagelijks leven van patiënten. Met onderzoek proberen reumatoloog Jaap van Laar en arts-onderzoeker Nadia Roodenrijs die impact te beperken. In de video’s vertelt een patiënt over de impact en lichten artsen het onderzoek op het gebied van reumatoïde artritis toe:
Hoe beperk je de impact?
Wat doet het UMC Utrecht?
Hoe ziet de toekomst eruit?

Lees meer >

NVIC

NVIC: 60 jaar advies bij vergiftigingen

Vergiftigingen komen dagelijks voor. Sommige zijn mild en behoeven nauwelijks behandeling terwijl andere vergiftigingen fataal kunnen verlopen. Hoe besluit u als huisarts, apotheker of gezondheidsmedewerker dan dat juist deze vergiftiging een behandeling nodig heeft? Hoe zat het ook al weer met de tijd tot maximale concentratie? Na hoeveel tijd is het gevaar op ernstige symptomatologie geweken? Voor deze vragen kunt u al meer dan 60 jaar terecht bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) via de 24-uurs informatietelefoon 030-274 8888 en Vergiftigingen.info.
Lees meer >

Eczeem

Zalfapp voor patiënten

Hormoonzalf wordt het meest gebruikt in de acute fase van eczeem. “Om goed effect te hebben is het belangrijk dat de patiënt hormoonzalf gebruikt volgens de adviezen”, vertelt Jette de Groot, verpleegkundig specialist bij het Nationaal Expertisecentrum Eczeem. “Veel mensen zijn huiverig om hormoonzalven te gebruiken, omdat ze bang zijn voor bijwerkingen zoals verdunning van de huid. Maar bij deskundig gebruik geeft hormoonzalf een goed resultaat met geen of geringe bijwerkingen. We zien dat dit in de praktijk vaak misgaat. Om patiënten goed voor te lichten over het gebruik van hormoonzalven, heeft Jette samen met collega Florine Schussler-Raymakers een app ontwikkeld: de Zalf smeerwijzer.
Lees meer >

Dementie

Promotieonderzoeken naar TIA en naar dementie 

Recent zijn twee promotieonderzoeken afgerond, naar TIA en naar dementie. Huisarts-onderzoeker Faas Dolmans geeft aan dat huisartsen zich nog onvoldoende bewust zijn van het belang om snel met medicatie te starten als zij vermoeden dat er sprake is van een TIA. En Jolien Janssen stelt dat de MMSE-test mensen met beginnende dementie onterecht gerust stelt. Het kiezen van een test die aansluit bij de patiënt verkleint dit risico.
Lees meer >

Agenda

Agenda

20 nov       Publiekslezing Kanker preventie
22/23 nov  Inspiratiedagen HUS-huisartsen en specialisten
13 dec       NVIC-symposium 60 jaar vergiftigingen in Nederland
6 feb          7e Utrecht sessions: congres de aortaboog


PAO-H

Het UMC Utrecht brengt ook de nieuwsbrief Huisartsgeneeskunde uit.

Wilt u meer meer weten over de afdelingen en specialisten van het UMC Utrecht? Bekijkt u dan de speciale pagina voor professionals op de website.

Voor intercollegiaal contact kunt u contact opnemen via het centraal verwijzersnummer 0800 - 8099 of via Siilo. Een transmuraal incident melden kan digitaal via TIM.

Hebt u vragen?

Annelot Swierenga, relatiebeheerder verwijzers
088 - 755 5087, A.Swierenga@umcutrecht.nl

 

 

KENTICO_NEWSLETTER_NO_DISCLAIMER